Zinto Prosecco Superiore DOCG Brut Nature
Limitovaná edice s číslovanými lahvemi z nejstarší vinice vinařství je pro majitele srdeční záležitostí.
Kategorie: | Šumivá vína |
---|
ODRŮDA
Glera 100%
KLASIFIKACE
Suché šumivé bílé víno nefiltrované
PŮVOD
Rodinné vinařství Zinto, Colalbrigo, Veneto, oblast Conegliano – Valdobbiadene DOCG
Vinice s jílovitou půdou a mělkou horninou, přirozeným větráním jsou v kopcích severozápadně od Conegliana, obec Guizza. Vinice mají průměrný věk 50 let a zaručují excelentní a jedinečnou chuť.
VÝROBA
Přísně vybrané zdravé, aromatické a velmi sladké hrozny se sklízejí ručně na konci září na vinicích obklopujících vinařství. První kvašení probíhá pomalu v nerezových nádržích při regulované teplotě. Druhé kvašení je v autoklávu po dobu nejméně 6 měsíců metodou Charmat – Martinotti a následně dozrává nefiltrované v lahvích.
ANALYTICKÉ ÚDAJE
Obsah alkoholu: 11,50% obj.
Celková kyselost: 6,2 g/l
Zbytkové cukry: 7 g/l
Tlak při 20 °C: 5 barů
ORGANOLEPTICKÉ CHARAKTERISTIKY
Barva: slámově žlutá
Perlení: velmi jemné, vytrvalé
Buket: svěží, intenzivní, připomínající vistárie a akáty
Chuť: jemná, aromatická se svěží kyselinkou, vytrvalá
PÁROVÁNÍ
Vynikající k lehkým pokrmům, rybám, tvrdým sýrům
Chceme-li bublinky s kalem, je třeba otočit láhev vzhůru dnem a lehce roztočit kaly usazené na dně lahve, pak pomalu otevřeme a nalijeme do skleniček. Pak necháme bublinky minutu vydechnout.
TEPLOTA PODÁVÁNÍ
Servírujte při 5°- 6°C
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Zinto, to je příběh kvality a vášně v Collalbrigu di Conegliano, velmi významném území pro produkci Prosecca DOCG. Rodinné vinařství s názvem, jenž tvoří přezdívka, kterou v minulosti dostala rodina Da Lozzo. Vinařství Zinto bylo vždy navštěvováno, stejně tak místními obyvateli, jako také Paduánci, Benátčany a lidmi z celého světa, nejen proto, aby pili „něco“, ale aby pili „dobré víno“. Původní myšlenka zůstala a nadále se zde vyrábí víno získané pouze z hroznů vyprodukovaných na vinicích Zinto. Každá vinice produkuje hrozny, o kterých Romeo Da Lozzo s jedinečnou vášní prohlásil, že jsou vhodné pro konkrétní typ stáčení. Poslední generace, tedy syn, Enrico Da Lozzo, pokračuje v učení svého otce starat se o vinice a vyrábět kvalitní vína, přičemž hrozny jsou pečlivě sklízeny jako kdysi: ručně.
Základní volbou společnosti bylo zachovat původní „les“ kolem vinic, první obrannou bariéru pro vinnou révu, a umožnit tak co nejpřirozenější procesy, díky biodiverzitě, vytváření a udržování zdravého životního prostředí a ekosystému v maximální možné míře a rovnováze.
Pozemek se rozkládá na čtyřech stranách, z nichž každá využívá vystavení slunci v různou denní dobu. Jedna vinice má slunce ráno, druhá celý den, další využívá silného teplotního rozsahu mezi dnem a nocí a jedna je prosluněná odpoledne. Tyto různé expozice dávají hroznům různé zvláštnosti až do té míry, že z nich Romeo dokázal čerpat mošty, které díky velkým zkušenostem a vášni zděděné po jeho dědovi a poté předaným jeho synovi Enricovi umožnily zrodit víno s jedinečným buketem pro každou jednotlivou vinici.