Romeo Prosecco Superiore DOCG Extra Dry Millesimato
Prosecco z vybraných hroznů sklízených na nejvyšších místech vinice se skvělým mikroklimatem.
Kategorie: | Šumivá vína |
---|
ODRŮDA
Glera 100%
KLASIFIKACE
Suché šumivé bílé víno
PŮVOD
Rodinné vinařství Zinto, Colalbrigo, Veneto, oblast Conegliano – Valdobbiadene DOCG
Vinice se nacházejí na vrcholcích kopců severozápadně od Conegliana, obec Collalbrigo.
VÝROBA
Výběrové hrozny jsou ručně sklízeny ve druhé polovině září do malých nádob z vinic v obci Collalbrigo, na dohled od vinařství. První kvašení probíhá spontánně v nerezových nádržích při regulované teplotě. Druhé kvašení probíhá v autoklávu po dobu nejméně 30 - 40 dnů metodou Charmat – Martinotti
ANALYTICKÉ ÚDAJE
Obsah alkoholu: 11,0 % obj.
Zbytkové cukry: 16 g/l
Tlak při 20 °C: 5 barů
ORGANOLEPTICKÉ CHARAKTERISTIKY
Barva: světle slámově žlutá
Perlení: jemné, stálé a vytrvalé
Buket: připomíná vistárie, akáty, citrusy, růže a ovocné tóny kyselých jablek, hrušek a bílých broskví
Chuť: plná, kulatá, velmi harmonická
PÁROVÁNÍ
Vynikající s předkrmy, mořskými plody, těstovinami, čerstvými a zralými sýry
TEPLOTA PODÁVÁNÍ
Servírujte při 6°- 8°C
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Zinto, to je příběh kvality a vášně v Collalbrigu di Conegliano, velmi významném území pro produkci Prosecca DOCG. Rodinné vinařství s názvem, jenž tvoří přezdívka, kterou v minulosti dostala rodina Da Lozzo. Vinařství Zinto bylo vždy navštěvováno, stejně tak místními obyvateli, jako také Paduánci, Benátčany a lidmi z celého světa, nejen proto, aby pili „něco“, ale aby pili „dobré víno“. Původní myšlenka zůstala a nadále se zde vyrábí víno získané pouze z hroznů vyprodukovaných na vinicích Zinto. Každá vinice produkuje hrozny, o kterých Romeo Da Lozzo s jedinečnou vášní prohlásil, že jsou vhodné pro konkrétní typ stáčení. Poslední generace, tedy syn, Enrico Da Lozzo, pokračuje v učení svého otce starat se o vinice a vyrábět kvalitní vína, přičemž hrozny jsou pečlivě sklízeny jako kdysi: ručně.
Základní volbou společnosti bylo zachovat původní „les“ kolem vinic, první obrannou bariéru pro vinnou révu, a umožnit tak co nejpřirozenější procesy, díky biodiverzitě, vytváření a udržování zdravého životního prostředí a ekosystému v maximální možné míře a rovnováze.
Pozemek se rozkládá na čtyřech stranách, z nichž každá využívá vystavení slunci v různou denní dobu. Jedna vinice má slunce ráno, druhá celý den, další využívá silného teplotního rozsahu mezi dnem a nocí a jedna je prosluněná odpoledne. Tyto různé expozice dávají hroznům různé zvláštnosti až do té míry, že z nich Romeo dokázal čerpat mošty, které díky velkým zkušenostem a vášni zděděné po jeho dědovi a poté předaným jeho synovi Enricovi umožnily zrodit víno s jedinečným buketem pro každou jednotlivou vinici.