Rico Prosecco Superiore DOCG Brut Millesimato
Prosecco z hroznů plných slunce a chuti, pěstované přímo v srdci Valdobbiadene.
Kategorie: | Šumivá vína |
---|
ODRŮDA
Glera 100%
KLASIFIKACE
Suché šumivé bílé víno
PŮVOD
Rodinné vinařství Zinto, Colalbrigo, Veneto, oblast Conegliano - Valdobbiadene DOCG
Vinice se nacházejí v kopcích severozápadně od Conegliana, obec Guizza. Leží na nejvyšším místě vinařství se suchým a dobře větraným mikroklimatem.
VÝROBA
Vyrábí se z ručně sklízených hroznů nejvyšší kvality do malých nádob v druhé polovině měsíce září. První kvašení probíhá v nerezových nádržích při regulované teplotě. Druhé kvašení je v autoklávu po dobu nejméně 30 - 40 dnů metodou Charmat - Martinotti
ANALYTICKÉ ÚDAJE
Obsah alkoholu: 11,50% obj.
Zbytkové cukry: 7-10 g/l
Tlak při 20 °C: 5 barů
ORGANOLEPTICKÉ CHARAKTERISTIKY
Barva: světle slámově žlutá
Perlení: velmi jemné, vytrvalé
Buket: svěží, intenzivní, připomínající akáty, citrusy a růže, ovocné tóny jablek, hrušek a bílých broskví
Chuť: celkově plná, kulatá, harmonická
PÁROVÁNÍ
Vynikající k předkrmům, rybám, těstovinám, bílému masu a čerstvým sýrům
TEPLOTA PODÁVÁNÍ
Servírujte při 6°- 8°C
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Zinto, to je příběh kvality a vášně v Collalbrigu di Conegliano, velmi významném území pro produkci Prosecca DOCG. Rodinné vinařství s názvem, jenž tvoří přezdívka, kterou v minulosti dostala rodina Da Lozzo. Vinařství Zinto bylo vždy navštěvováno, stejně tak místními obyvateli, jako také Paduánci, Benátčany a lidmi z celého světa, nejen proto, aby pili „něco“, ale aby pili „dobré víno“. Původní myšlenka zůstala a nadále se zde vyrábí víno získané pouze z hroznů vyprodukovaných na vinicích Zinto. Každá vinice produkuje hrozny, o kterých Romeo Da Lozzo s jedinečnou vášní prohlásil, že jsou vhodné pro konkrétní typ stáčení. Poslední generace, tedy syn, Enrico Da Lozzo, pokračuje v učení svého otce starat se o vinice a vyrábět kvalitní vína, přičemž hrozny jsou pečlivě sklízeny jako kdysi: ručně.
Základní volbou společnosti bylo zachovat původní „les“ kolem vinic, první obrannou bariéru pro vinnou révu, a umožnit tak co nejpřirozenější procesy, díky biodiverzitě, vytváření a udržování zdravého životního prostředí a ekosystému v maximální možné míře a rovnováze.
Pozemek se rozkládá na čtyřech stranách, z nichž každá využívá vystavení slunci v různou denní dobu. Jedna vinice má slunce ráno, druhá celý den, další využívá silného teplotního rozsahu mezi dnem a nocí a jedna je prosluněná odpoledne. Tyto různé expozice dávají hroznům různé zvláštnosti až do té míry, že z nich Romeo dokázal čerpat mošty, které díky velkým zkušenostem a vášni zděděné po jeho dědovi a poté předaným jeho synovi Enricovi umožnily zrodit víno s jedinečným buketem pro každou jednotlivou vinici.