PIAI Prosecco Tranquillo Vino Bianco
Prosecco Tranquillo je tiché víno dozrávající v lahvích.
Kategorie: | Bílá vína |
---|
ODRŮDA
Glera 100%
KLASIFIKACE
Suché bílé víno s velmi jemnými bublinkami
PŮVOD
Rodinné vinařství Zinto, Colalbrigo, Veneto, oblast Conegliano – Valdobbiadene DOCG
Vinice se nacházejí v kopcích severozápadně od Conegliana, obec Guizza.
VÝROBA
Prosecco Tranquillo se vyrábí z ručně sklízených hroznů koncem měsíce září jen v omezeném množství. Má pouze jedno kvašení, které probíhá v nerezových nádržích při regulované teplotě. Toto víno s velmi malým množstvím bublinek je základem pro další výrobu kvalitních šumivých vín. Místo druhotného kvašení v tancích, kde by získalo intenzivní bublinky, je rovnou z nerezového tanku lahvováno. V lahvích dále dozrává.
ANALYTICKÉ ÚDAJE
Obsah alkoholu: 11,50% obj.
Zbytkové cukry: 5 g/l
Obsah lahve: 0,75l
ORGANOLEPTICKÉ CHARAKTERISTIKY
Barva: slámově žlutá se zelenkavými odlesky
Buket: svěží, intenzivní, připomínající akáty, meruňky, jablka, hrušky a bílé květy
Chuť: jemná, harmonická, velmi vytrvalá
PÁROVÁNÍ
Vynikající k italskému rizotu, bílým masům a rybám
TEPLOTA PODÁVÁNÍ
Servírujte při 6°- 8°C
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Zinto, to je příběh kvality a vášně v Collalbrigu di Conegliano, velmi významném území pro produkci Prosecca DOCG. Rodinné vinařství s názvem, jenž tvoří přezdívka, kterou v minulosti dostala rodina Da Lozzo. Vinařství Zinto bylo vždy navštěvováno, stejně tak místními obyvateli, jako také Paduánci, Benátčany a lidmi z celého světa, nejen proto, aby pili „něco“, ale aby pili „dobré víno“. Původní myšlenka zůstala a nadále se zde vyrábí víno získané pouze z hroznů vyprodukovaných na vinicích Zinto. Každá vinice produkuje hrozny, o kterých Romeo Da Lozzo s jedinečnou vášní prohlásil, že jsou vhodné pro konkrétní typ stáčení. Poslední generace, tedy syn, Enrico Da Lozzo, pokračuje v učení svého otce starat se o vinice a vyrábět kvalitní vína, přičemž hrozny jsou pečlivě sklízeny jako kdysi: ručně.
Základní volbou společnosti bylo zachovat původní „les“ kolem vinic, první obrannou bariéru pro vinnou révu, a umožnit tak co nejpřirozenější procesy, díky biodiverzitě, vytváření a udržování zdravého životního prostředí a ekosystému v maximální možné míře a rovnováze.
Pozemek se rozkládá na čtyřech stranách, z nichž každá využívá vystavení slunci v různou denní dobu. Jedna vinice má slunce ráno, druhá celý den, další využívá silného teplotního rozsahu mezi dnem a nocí a jedna je prosluněná odpoledne. Tyto různé expozice dávají hroznům různé zvláštnosti až do té míry, že z nich Romeo dokázal čerpat mošty, které díky velkým zkušenostem a vášni zděděné po jeho dědovi a poté předaným jeho synovi Enricovi umožnily zrodit víno s jedinečným buketem pro každou jednotlivou vinici.