Le Volpere Col Fondo
Šumivé jemné velmi suché víno vyrobené klasickou metodou dozrávání v lahvích s kvasinkami.
Kategorie: | Šumivá vína |
---|
ODRŮDA
Glera 100%
KLASIFIKACE
Suché šumivé bílé víno
PŮVOD
Rodinné vinařství Le Volpere, Farra di Soligo, Veneto, oblast Conegliano – Valdobbiadene DOCG
Vinice se nacházejí v kopcích v obci Farra di Soligo.
VÝROBA
Ručně vybrané hrozny se sklízí v druhé polovině září na vinicích v těsné blízkosti vinařství. První kvašení probíhá v nerezových nádržích při regulované teplotě po dobu 4 měsíců s batonáží každých 10 dnů. Brzy z jara je základní víno se zbytkovým cukrem stočeno do lahví a ve vodorovné poloze po dobu 4 měsíců probíhá druhotné kvašení, při němž dochází k přirozenému sycení CO2. Díky přítomnosti vlastních kvasnic v láhvi, má víno pozoruhodnou životnost a může být s chutí konzumováno i po několika letech.
ANALYTICKÉ ÚDAJE
Obsah alkoholu: 11% obj.
Celková acidita: 5 g/l
Zbytkové cukry: 0 g/l
Tlak při 20 °C: 2,5 baru
ORGANOLEPTICKÉ CHARAKTERISTIKY
Barva: slámově žlutá se zlatými odlesky
Perlení: velmi jemné, stálé a vytrvalé
Buket: komplexní a sametový, připomínající velmi zralé ovoce, se stárnutím lehký náznak koření
Chuť: velmi suchá, vyvážená chuť díky jemnosti dané delším kontaktem s kvasnicemi, pikantní a rozhodný závěr
PÁROVÁNÍ
Vynikající k tvrdým sýrům, salámům a grilovaným masům.
SERVÍROVÁNÍ
Chceme-li bublinky s kalem, je třeba otočit láhev vzhůru dnem a lehce roztočit kaly usazené na dně lahve, pak pomalu otevřít korunkovou zátku a nalít do skleniček. Pak necháme bublinky minutu vydechnout. Párujeme s předkrmy a hlavními jídly.
TEPLOTA PODÁVÁNÍ
Servírujte při 6°- 8°C
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Le Volpere je rodinné vinařství, které je členem společenství nezávislých vinařů FIVI. Rodina De Rossových vyrábí víno již po pět generací. S majiteli se osobně známe a udržujeme spolu velmi dobré přátelské vztahy, proto máme aktuální přehled a informace o všech produktech a detailech jejich výroby. Pěstují vinnou révu na 11 hektarech, z nichž se většina nachází na nejstrmějších svazích Farra di Soligo, je zde několik naprosto rozdílných typů půdy, proto má každé jejich víno svou specifickou chuť. Respektují zde svou půdu a striktně používají jen takové zemědělské techniky, které zachovají přirozenou rovnováhu rostlin, např. na vinicích je ručně sekaná tráva, místo chemického odstraňování plevele. Místo chemických hnojiv je používán hnůj a kompost z vlastní produkce. Odlišné způsoby výroby a jedinečná chuť vín, to jsou hlavní znaky pro vinařství Le Volpere.