El Perer Col Fondo Prosecco
Víno s přirozeným odkazem v lahvi, které odráží dávné tradice výroby Prosecca v tomto rodinném vinařství.
Kategorie: | Šumivá vína |
---|---|
Položka byla vyprodána… |
ODRŮDA
Glera 100%
KLASIFIKACE
Suché šumivé bílé víno
PŮVOD
Rodinné vinařství Zinto, Colalbrigo, Veneto, oblast Conegliano - Valdobbiadene DOCG
Pro tuto oblast typické staré vinice s jílovitou půdou a mělkou horninou s přirozeným větráním se nacházejí v kopcích severozápadně od Conegliana, obec Guizza. Stáří vinic je průměrně 50 let a zaručují excelentní a jedinečnou chuť zcela zdravých, aromatických a velmi sladkých hroznů.
VÝROBA
Velmi sladké hrozny jsou vybírány a přísně manuálně sklízeny na vinicích obklopujících vinařství ve druhé polovině září. První jemné alkoholové kvašení probíhá v nerezových nádržích při regulované teplotě. Druhé kvašení probíhá přesně podle staré tradice v lahvích po dobu nejméně 60 dnů.
ANALYTICKÉ ÚDAJE
Obsah alkoholu: 11,0% obj.
Zbytkové cukry: 0 g/l
Tlak při 20 °C: 2,5 baru
ORGANOLEPTICKÉ CHARAKTERISTIKY
Barva: slámově žlutá se zlatými odlesky
Perlení: velmi jemné, vytrvalé
Buket: komplexní, sametový, připomínající jablko golden, žluté blumy, kandované meruňky, světlé broskve, divoké květiny, lehký náznak koření
Chuť: intenzivní s ušlechtilou strukturou, s náznaky ovoce
PÁROVÁNÍ
Vynikající k uzeným masům a sýrům
SERVÍROVÁNÍ
Chceme-li bublinky s kalem, je třeba otočit láhev vzhůru dnem a lehce roztočit kaly usazené na dně lahve, pak pomalu otevřít korunkovou zátku a nalít do skleniček. Pak necháme bublinky minutu vydechnout.
TEPLOTA PODÁVÁNÍ
Servírujte při 6°- 10°C
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Zinto, to je příběh kvality a vášně v Collalbrigu di Conegliano, velmi významném území pro produkci Prosecca DOCG. Rodinné vinařství s názvem, jenž tvoří přezdívka, kterou v minulosti dostala rodina Da Lozzo. Vinařství Zinto bylo vždy navštěvováno, stejně tak místními obyvateli, jako také Paduánci, Benátčany a lidmi z celého světa, nejen proto, aby pili „něco“, ale aby pili „dobré víno“. Původní myšlenka zůstala a nadále se zde vyrábí víno získané pouze z hroznů vyprodukovaných na vinicích Zinto. Každá vinice produkuje hrozny, o kterých Romeo Da Lozzo s jedinečnou vášní prohlásil, že jsou vhodné pro konkrétní typ stáčení. Poslední generace, tedy syn, Enrico Da Lozzo, pokračuje v učení svého otce starat se o vinice a vyrábět kvalitní vína, přičemž hrozny jsou pečlivě sklízeny jako kdysi: ručně.
Základní volbou společnosti bylo zachovat původní „les“ kolem vinic, první obrannou bariéru pro vinnou révu, a umožnit tak co nejpřirozenější procesy, díky biodiverzitě, vytváření a udržování zdravého životního prostředí a ekosystému v maximální možné míře a rovnováze.
Pozemek se rozkládá na čtyřech stranách, z nichž každá využívá vystavení slunci v různou denní dobu. Jedna vinice má slunce ráno, druhá celý den, další využívá silného teplotního rozsahu mezi dnem a nocí a jedna je prosluněná odpoledne. Tyto různé expozice dávají hroznům různé zvláštnosti až do té míry, že z nich Romeo dokázal čerpat mošty, které díky velkým zkušenostem a vášni zděděné po jeho dědovi a poté předaným jeho synovi Enricovi umožnily zrodit víno s jedinečným buketem pro každou jednotlivou vinici.