Batistara Moro Sergio Col Fondo
Šumivé jemné velmi suché víno vyrobené klasickou metodou dozrávání v lahvích s kvasinkami. Díky půdní odlišnosti a způsobu výroby je to naprosto jedinečné pití. Prosecco s tradicí a dlouhou historií výroby. Aktuální ročník 2022.
Kategorie: | Šumivá vína |
---|
ODRŮDA
Glera 100%
KLASIFIKACE
Suché šumivé bílé víno
PŮVOD
Rodinné vinařství Moro Sergio, Farra di Soligo (Col San Martino), Veneto, oblast Conegliano – Valdobbiadene DOCG
Vinice se nacházejí v kopcích v obci Farra di Soligo, jílovitá půda a pískovcové skály.
VÝROBA
Ručně vybrané hrozny se sklízí v druhé polovině září na vinicích v blízkém okolí vinařství. První kvašení a zrání probíhá v nerezových nádržích při regulované teplotě 18°C po dobu 6 měsíců. Brzy z jara je základní víno se zbytkovým cukrem stočeno do lahví a ve vodorovné poloze probíhá druhotné kvašení a ležení až do zimního období. Na trh je toto víno vždy uvedeno až v lednu, tedy cca 15 měsíců po sklizni. Díky přítomnosti vlastních kvasnic v láhvi, má víno pozoruhodnou životnost a může být s chutí konzumováno i po několika letech.
ANALYTICKÉ ÚDAJE
Obsah alkoholu: 11% obj.
Celková acidita: 5-6 g/l
Zbytkové cukry: 0-1 g/l
Tlak při 20 °C: 2,5 baru
ORGANOLEPTICKÉ CHARAKTERISTIKY
Barva: slámově žlutá se zelenkavými odlesky
Perlení: velmi jemné, elegantní a vytrvalé
Buket: intenzivní a elegantní s nádechem kvasnic a briošek, zralých jablek a hrušek
Chuť: pikantní a suchá, pohlcující
PÁROVÁNÍ
Vynikající a univerzální k jídlům, sýrům, salámům, přímo skvělé k jemným masitým pokrmům
SERVÍROVÁNÍ
Chceme-li bublinky s kalem, je třeba otočit láhev vzhůru dnem a lehce roztočit kaly usazené na dně lahve, pak pomalu otevřít korunkovou zátku a nalít do skleniček. Pak necháme bublinky minutu vydechnout.
Chceme-li bublinky bez kalu, necháme láhev až do podávání stát ve svislé poloze. Kal zůstane usazený na dně lahve. Po nalití do skleniček bude víno číré a teprve poslední jedna až dvě skleničky budou mít v sobě kal.
TEPLOTA PODÁVÁNÍ
Servírujte při 6°- 7°C
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Rodinné vinařství, jehož kořeny sahají až do roku 1960, kdy dědeček Domenico a jeho rodina pracovali jako podílníci na pozemcích, kde vinařství dnes sídlí. V roce 1972 stali vlastníky založením zemědělské společnosti Moro Fratelli, která denně obdělávané pozemky koupila. Domenicovi synové Sergio a Luigino provázeli tuto společnost, zabývající se výrobou prosecca po mnoho let.
V roce 1992 se společnost rozdělila a vznikla společnost AZIENDA AGRICOLA MORO SERGIO, která se s využitím historických zkušeností a znalostí během let vyvíjela a etablovala díky jedinečnému produktu, z jedinečné lokality.
Dnes Sergio Moro a jeho syn Erik nadále řídí společnost se stejnou filozofií minulosti, ale odborně kombinující inovace a tradici. Evoluce vedla společnost k růstu v roce 2010, vybudováním nového sklepa. Díky tomu se nabídka vín rozšířila a vinařství je schopné nabídnout zákazníkovi produkty, které ho nejvíce potěší a zaručí mu kvalitu, typickou pro jméno Moro Sergio.